söndag 18 juli 2010

Solskyddsfaktor? NEJ TACK!

Här har man köpt dyra saker på tub och burk och smetat och kletat. Till inte ens ingen nytta utan värre!

Läser på Annika Dahlqvists blogg att solskyddskrämer är cancerframkallande. "Dels för att de möjliggör för långvarig solexponering som man inte har naturligt försvar för genom solbrunhet, och dels pga cancerframkallande ämnen i solskyddskrämerna. Kläder och skugga är bättre när man har fått nog av sol."

Vidare kan man läsa i en kommentar, vet inte den personens bakgrund men jag tycker jag har hört detta förut att "UVB strålar som bygger upp D-vitamin och gör dig brun bromsas till 98% av solskyddskräm, medan UVA strålarna som går på djupet i huden inte bromsas alls av solskydds-faktorer 0%. UVA strålar är konstanta hela dagen och hindras inte av lite moln och tunna blusar. UVB är effektiva mellan 11.00 och 15.00 - på morgonen och eftermiddagen bromsas de av atmosfären liksom på vintern av den låga solhöjden. I Australien har man visat att när man använder solskydd har man 9x högre melanomfrekvens. UVA ger cancer och UVB som bromsas av solkräm och annars ger skyddande D-vitanmin. Vi blir ett offer för reklamen om solskyddet!!" (Karl E. Arfors)

Alltså - sola utan solskyddskräm!

Pia

2 kommentarer:

  1. Svår fråga. Även fast man har solskyddskräm har jag alltid med barnen försökt åka till stranden mm efter 14. Visst är det så att man inte ska ha solskyddskräm för att ligga och steka i solen coh tänka att man kan ligga mycket längre. Men solen tar hårt när man står vid en varm strandkant när barnen leker i knähögt vatten. Hellre solskyddskräm än att bränna axlarna. Samma på barnen. Sen är ju olika märken mer eller mindre bra. Försöker alltid läsa testen. Men som konsument är det ju lätt att alltid känna sig lurad. :/
    / Lotta

    SvaraRadera
  2. Det publicerades ju ett test av solskyddskräm ganska nyligt. Alla var inte bra men det fanns visst de som var godkända. Tror att man ska hålla sig till vetenskapliga tester och inte tro på allt som sägs och skrivs. Med en dotter vars medicin ger saftiga biverkningar, varför hon måste skyddas från solljus, är solskyddskräm enda chansen för henne att kunna vistas ute så här års. Då väljer vi en testad solkräm!

    SvaraRadera